becuri, lampi, becuri economice, leduri, corpuri de iluminat

Philips, Osram, Massive


Temperatura de culoare este o caracteristicã a luminii vizibile, care are aplicatii importante în iluminat fotografie, filmare, editare, productie, astrofizica, horticulturã, si alte domenii.Temperatura de culoare de o sursã de luminã este temperatura unui ideal negru-corp radiatorului, care radiazã lumina de nuantã comparabilã cu cea a sursei de luminã. Temperatura de culoare este conventional mentionat în unitatea de temperatura absolutã, Kelvin, având unitatea de simbolul K.

Temperaturi de culoare peste 5.000 de K se numesc culori reci (alb albãstrui), în timp ce temperaturi mai mici de culoare (2,700-3,000 K) se numesc culori calde (alb-gãlbuie, prin rosu). Aceastã relatie, însã, este una psihologicã, în contrast curelatia fizicã implicã deplasarea de lege Wien, conform cãreia vârf spectral este reorientat spre lungimi de unda mai scurte (rezultând într-un alb mai albãstrui) pentru temperaturi mai ridicate.

Temperatura de culoare a radiatiilor electromagnetice emise de un organism negru ideal este definit ca temperatura de suprafatã în grade Kelvin, sau, alternativ, în mired (micro-reciproce de grade Kelvin). Acest lucru permite definirea unui standard de surse de luminã, care sunt comparate.

Pentru a mãsura în care o suprafatã fierbinte emite radiatii termice, dar nu este un ideal negru-corp radiatorului, temperatura de culoare a luminii nu este temperatura realã a suprafetei. Lumina un bec incandescent este radiatia termicã si becul aproximeazã un ideal negru-corp radiatorului, astfel încât temperatura de culoare este, în esentã, temperatura filamentului.

Multe alte surse de lumina, cum ar fi lãmpile fluorescente emit lumina, în primul rând prin alte procedee decât radiatia termicã. Acest lucru înseamnã cã radiatiile emise sã nu urmeze forma unui spectru negru-corp. Aceste surse sunt alocate ceea ce este cunoscut ca o temperaturã de culoare corelatã (CCT). CCT este temperatura de culoare de un radiator corpul negru care sã perceptia umana a culorii potriveste cel mai bine lumina de la lampã. Deoarece o astfel de apropiere nu este necesarã pentru a lumina incandescenta, TVC pentru o lumina incandescenta este pur si simplu temperatura brutã, derivat de la un radiator comparatie cu corpul negru.

 

Temperatura Sursa
1700 K flacara chibrit
1850 K Flacara lumaacirc;narii, apus / rasarit
2700 - 3300 K Bec cu incandescenta
3200 K Lampi de studio
4100 - 4150 K Lumina lunii, lampa cu arc de xeon
5000 K Lumina zilei
5000 K Tuburi fluorescente de lumina rece sau becuri albe, lumina fluorescenta compacta
5500 - 6000 K Lumina zilei pe verticala, blit electronic
6500 K Cer acoperit de nori
6500 - 9300 K Ecran LCD sau CRT

Codul de culoare al unei lampi este format din 2 parti, prima cifra este indicele de redare a culorii (masura cantitativa a capacitatii unei surse de lumina de a reproduce culorile diferitelor obiecte cu fidelitate in comparatie cu o sursa de lumina naturala sau ideala) iar urmatoarele 2 reprezinta temperatura culoare.
De exemplu : codul 841 reprezinta temperatura de culoare 4100 K cu in indice de redare al culorii de 80%.

 
Viziteaza magazinul E-lighting.ro pe ShopMania

Copyright © 2011 E-Lighting Distribution, CUI: RO25158023, Reg.Com.: J29 /323 /2009, 
Str. Panciu Nr. 15, Ploiesti 
anpc.gov.ro